Het kabinet Rutte verlaagt tijdelijk de dividendbelasting van 25 naar 23 procent. De hoop is dat ondernemers zichzelf vijf miljard euro uitkeren, wat belastinginkomsten oplevert en mogelijk een bestedingsimpuls voor de economie.
Dat schrijf Het Financieele Dagblad maandag, naar aanleiding van het aangepaste begrotingsakkoord van regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
De verlaging van de dividendbelasting in box 2, voor ondernemers met een ‘aanmerkelijk belang’ (meer dan vijf procent) in de onderneming, zou moeten leiden tot een extra dividenduitkering van vijf miljard euro. Daarvan stroomt dan één miljard euro terug naar de schatkist via de belastingheffing. Voor het overige zou dit tot een paar miljard euro aan extra bestedingen moeten leiden.
In bv’s zit naar schatting zo’n 140 miljard euro aan vermogen, deels gekoppeld aan vaste bezittingen zoals machines en gebouwen, aldus het FD. Maar fiscalisten oordelen verschillend over de bereidheid van ondernemers om zichzelf extra dividend uit te keren.
Aan de ene kant zien ondernemers nog relatief weinig investeringsmogelijkheden, maar vanaf 2015 komt er wel een permanente lastenverzwaring, omdat ondernemers zichzelf dan een hoger salaris moeten toekennen.
Lagere dividendbelasting, meer inkomsten voor staat
De één miljard euro aan inkomsten die het kabinet voor 2014 inboekt via de dividendbelasting, is gebaseerd op eerdere gevallen waarin de belasting is verlaagd om het opnemen van vermogen te stimuleren. Maar de vraag is of het gedrag van ondernemers in de huidige crisis vergelijkbaar zal zijn.
De maatregel voor de dividendbelasting is vergelijkbaar met de eenmalige belastingkorting voor vermogen dat in stamrecht bv's voor ontslaguitkeringen en gouden handdrukken zit. In beide gevallen worden belastinginkomsten met een fiscale prikkel naar voren gehaald. Dit is gunstig voor de staatsinkomsten in 2014 en maakt het mogelijk om de zes miljard euro binnen te slepen die nodig is om het begrotingstekort in 2014 onder de drie procent te krijgen.
Onzekerheid is wel dat het kabinet afhankelijk is van gedragsreacties en dat de staat de naar voren gehaalde belastinginkomsten op de lange termijn weer moet compenseren.
Lees ook:
Ietsje meer koopkracht door nieuw begrotingsakkoord
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl